Etykieciarki do wędlin

Zastosowanie

Etykieciarka (banderolownica) służy do owijania wędlin za pomocą samoprzylepnych etykiet. Dla różnych rodzajów wędlin, zarówno pojedynczych typu salami, jaki i pęt, pęków kabanosów lub cienkich kiełbas.

Zasada działania

Produkty nakładane są przez operatora na podajnik, który przesuwa je pod chwytak. Ten owija wędliny poprzez ich obrót i jednoczesne podanie etykiety z banderoli. Następnie uwalnia i opuszcza na przenośnik wyprowadzający kiełbasy np. na stół, inny przenośnik czy pojemnik buforujący.

Etykieciarka owija wędliny o średnicach od 30 do 80 mm. Jej wydajność to maks. 40 cykli/min. Prędkość pracy jest regulowana w celu prawidłowego owijania różnych grubości i długości kiełbas oraz dostosowania do szybkości nakładania przez operatora.

Etykieciarka kontrolowana jest przez sterownik z panelem dotykowym, na którym operator   

  • dostosowuje parametry pracy       
  • zapisuje je w postaci receptur i zarządza nimi.
  • ma informację o wykrytych nieprawidłowościach w pracy (alarmów), np. z powodu braku ciśnienia w instalacji bądź kiełbas na podajniku.

Opcjonalnie

  • dodatkowe przenośniki do integracji etykieciarki z kolejnymi urządzeniami w linii, np pakującymi w torebki foliowe
  • możliwość integracji z zewnętrznym systemem monitorowania i analizy produkcji np typu SCADA

Korzyści i zalety

  • Przyspieszenia etykietowanie produktów i zmniejsza jego koszty zastępując ręczne owijanie.
  • Higiena. Zaprojektowany z myślą o higienie i prostocie mycia, wykonanie ze stali nierdzewnej.
  • Parametryzacja. Przystosowanie do pracy z cyklicznie zmieniającymi się produktami, poprzez funkcjonalność receptur.
  • Łatwość obsługi. Wprowadzanie i zarządzenie nastawami z panela dotykowego, sygnalizacja stanów alarmowych.
  • Kontrola. Zlicza liczbę owiniętych wędlin, co może być użyte do raportów statystycznych.