Automaty porcjujące

Automat wagowy kubełkowy

Automat wagowy służy do układania produktów mrożonych bądź świeżych w ustalone wcześniej porcje wagowe. Najczęjczęściej znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym do porcjowania elementów mięsnych jak nóżki i skrzydełka drobiowe, kotlety, żeberka, steki przed ich zapakowaniem.

Zasada działania

Operatorzy nakładają pojedyńczo produkty z taśmy do kilku pojemników. Automat waży i dobiera produkty aby utworzyć porcję o zadanej wadze i zrzuca je na ruchomą taśmę, gdzie wędrują do pakowania.

Jako dodatkowe wyposażenie występują podajniki dostarczające produkty jak i odprowadzające porcje.

Zalety

  • Przyspiesza proces porcjowania i zmiejsza koszty. Redukuje pracę związaną z ponawianiem porcjowania w przypadku niedowagi jak i nadwagi, której eliminacja jest konieczny w celu uniknięcia kar bądź nadmiarów.
  • Redukuje wydatek masy. Automat jest unikalnym urządzeniem naważającym, ktróry zawiera zestaw niezależnych wag o dużej prezycji i z kilkunastu pojemników dobiera w ułamku sekundy najlepszą (najbardziej optymalną) porcję dla zadanej liczby części.
  • Zwiększaja przepustowość i stabilność porcjowania czyniąc go rozwiązaniem dostosowanym do zautomatyzowanej linii pakującej. Eliminuje obsługę, czyszczenie i konserwacje koryt zwyczajowo wykonywaną przy utrzymywaniu zapasu produktów przed wprowadzeniem do pakowania.
  • Parametryzacja. Parametry urządzenia są dostosowywane z panela operatorskiego. Możliwość doboru trybów pracy: porcje z ustaloną bądź nie liczbą częsci, najbardziej optymalna waga bądź dopuszczalna z zakresu, różne rodzaje produktów i ich proporcje.
  • Kontrola. Dane o wagach czy porcjach gromadzone i monitorowane w czasie rzeczywistym. Mogą być użyte do raportów statystycznych dla różnych KPI typu przepustowość, wydatek masy, rentowność, odrzut czy poziom magazynów.
  • Higiena. Zaprojektowany z myślą o higienie i prostocie czyszczenia, zbudowany ze stali nierdzewnej. Żywotność i trałość dzięki ochronie przed woda na poziomie IP66.   
  • Łatwy w instalacji i w użyciu

Najważniejsze parametry

  • Maksymalna wielkość produktu ważonego 0,5 kg
  • Wydajność do 15 partii / min, w zależności od rodzaju produktu i wielkość partii