Komora wędzarnicza

Zastosowanie

Komora wędzarnicza przeznaczona jest do wędzenia mięs, drobiu, ryb. Doskonale nadaje się do smażalni czy punktów gastronomicznych, również usytuowanych na wolnym powietrzu.
Przeznaczone są do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu, ryb i serów. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie, pieczenie i schładzanie???

Budowa

  • Komora wykonana je ze stali kwasoodpornej, zarówno poszycie, jak i elementy łączeniowe. Elementy konstrukcyjne szafy posiadają izolacje termiczną z twardej wełny mineralnej. W przedniej ścianie znajdują się drzwi wyposażone w uszczelkę silikonową i zamki ryglujące, gwarantujące szczelność komory.
  • Komora posiada zespół wentylatora obiegowego, (zespołu przygotowania sprężonego powietrza?) wyposażony w kanał doprowadzający świeże powietrze oraz układ nagrzewania.
  • Posiada także zewnętrzny dymogenerator na zrąbki wędzarnicze.
  • Przebiegiem procesu obróbki termicznej kontroluje sterownik mikroprocesorowy umieszczony w szafie sterowniczej, umożliwiający rejestracji procesów, wprowadzanie parametrów i wizualizację
  • Wewnątrz umieszczony jest czujnik temperatury w komorze oraz czujnik temperatury wewnątrz produktu.

Zalety

  • Komory przystosowane są do pracy w cyklu automatycznym, zapewniając wysoką jakość i dużą powtarzalność obróbki, przy minimalnym zaangażowaniu obsługi.
  • Komory wędzarnicze mogą pracować ogrzewane energią elektryczną, parą wodną, olejem opałowym lub gazem
  • Komora jest wyposażona w system automatycznego parzenia.